Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Familjehem, kontaktfamilj, kontaktperson

  Bilden visar en reklamskylt och en familjehemssekreterare

  Ibland behöver barn komma till ett familjehem då de egna föräldrarna av någon anledning inte kan klara vårdnaden. Ofta är det en frivillig placering enligt Socialtjänstlagen (SoL), som görs med vårdnadshavares samtycke. Ibland är det bra för barn och ungdomar att kunna ha en kontaktperson eller kontaktfamilj utom den egna familjen.

  Vad krävs för att bli familjehem?

  Det vi söker i ett familjehem är trygga och stabila vuxna människor med tid och tålamod. Familjer som kan älska, vårda och dela ett barn med dess egna föräldrar. Eftersom barnen och ungdomarna kommer från Timrå vill vi att du inte bor alltför långt bort.

  Du ska ha ork, tid och intresse för barn. Några formella krav på yrke och utbildning finns inte. Du kan vara gift, sambo eller ensamstående. Med eller utan barn. Du kan bo på landet eller i stan, i villa eller lägenhet. Du kan komma från Sverige eller från något annat land. Du kan vara i åldern från 25 till 60 år.

  Ditt hem måste vara tryggt och det är viktigt att ni har stabila relationer i din familj oavsett hur den ser ut. Hela familjen måste vara överens och vilja ta emot ett eller flera extra barn. Det är viktigt med känslomässig närhet och värme. Uppdragen är ofta över längre tid. Det händer också att vi brådskande behöver familjehem för kortare perioder.

  Ett delat ansvar

  Som familjehem är du en del av ett team kring ett placerat barn främst tillsammans med de biologiska föräldrarna och socialtjänsten. Du kommer i de flesta fall ha flera samarbetspartners. Du och din familj erbjuds regelbundet stöd från familjehemssekreteraren i form av handledning och utbildning. Du har alltid någon att vända dig till med frågor och funderingar.

  Vi behöver också kontaktpersoner!

  Rollen som familjehem kanske känns lite stor. I så fall finns det fler sätt att hjälpa till! Vi behöver också kontaktfamiljer och kontaktpersoner till barn och ungdomar. Det kan handla om att träffa en tonåring på fritiden eller att ta emot ett eller flera barn i hemmet ett par veckoslut i månaden.

  Vad händer om jag och min familj är intresserade?

  Hör av dig till oss direkt eller skicka in en intresseanmälan, se Kontakt och Länkar. Familjehemssekreterare kontaktar dig för ett första samtal. Material till utredning hämtas genom besök hemma hos dig, utdrag från misstanke- och belastningsregister, socialregister och i kronofogdens register. Du får lämna referenser som kan ge en bild av vem du är.

  Ersättning

  Du får en omkostnadsdel (ersätter kostnader för mat, bostad, kläder, resor, fickpengar med mera), och en arvodesdel (utgör lön för uppdraget och är beskattningsbar). I Timrå följer vi Svenska Kommunförbundets rekommendationer vad gäller ersättningar till uppdragstagare.

  Kontakt

  • Mona Hammarberg
   Familjehemssekreterare
   Telefon: 073-274 3180

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies