Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Du som vårdar en långvarigt sjuk, äldre eller funktionshindrad anhörig hemma kan ha behov av stöd och avlastning.
När någon drabbas av ohälsa i någon form påverkas hela omgivningen, allt från arbete till familj och vänner. För att kunna hantera och orka med den nya livssituationen kan även anhöriga behöva stöd i någon form.
Via kommunens Anhörigkonsulent finns möjligheter att söka viss kostnadsfri avlastning när du som anhörig vårdar en närstående. Ring gärna så berättar vi mera.
Telefon: 060-16 34 92
Kommunens Anhörigcenter är en samlingspunkt i Timrå som anordnar träffar i olika former, anhöriggrupper, enskilda samtal, råd och stöd samt anhörigutbildningar. Anhörigcenter vänder sig till alla oavsett ålder i Timrå kommun.
Mer information: Anhörigcenter
Kommunens dagvårdverksamhet Väpplingen vänder sig till vuxna personer, som bor hemma, med en kognitiv svikt i form av en demenssjukdom. Denna verksamhet ger även möjlighet till avlastning för anhöriga.
Mer information: Dagvården Väpplingen
Till korttidsvården kan personer få komma efter sjukhusvistelse, för vård i livets slutskede eller som avlastning under perioder för anhörig som vårdar närstående i hemmet.
Mer information: Korttidsvård
Två gånger per år anordnas en demensinriktad anhörigutbildning, där information och diskussion sker kring bland annat olika kognitiva sjukdomar/demenssjukdomar, bemötande, hjälpmedel samt kommunens stöd. Utbildningen sker på Anhörigcenter under 4 träffar där olika föreläsare bjuds in.
Kurs hålls under fyra tisdagar i november 2022, med start den 8 november. Se Inbjudan med program (pdf, 441 kB). Anmälan till Sandra Sjödin, eller demenssamordnare@timra.se.
Har du en förälder med en kognitiv sjukdom/demenssjukdom och känner dig ensam och vilsen i din situation? Det finns en hemsida riktad till just dig som ung anhörig där du bland annat läsa om vilket stöd du som anhörig kan få, viktiga dokument att ordna med, lagar och regler samt inte minst fakta om de olika demenssjukdomarna. Kunskap är nyckeln till att förstå det som händer din förälder och det kan underlätta med en plattform att söka information på.
Titta gärna in på denna hemsida och du är även varmt välkommen att höra av dig till mig som anhörigkonsulent kring de funderingar du har.
Mer information: Ung anhörig -webb, Ung anhörig
-facebook
Nationella läger för unga anhöriga
Varje år arrangeras sommarläger för unga anhöriga som har en förälder med kognitiv sjukdom/demenssjukdom. Deltagandet är gratis då Alzheimerfonden står för resa, kost och logi. Under lägerhelgen varvas föreläsningar med rekreation i en härlig miljö. Det finns möjlighet att bada, fiska, spela spel eller fotboll, grilla vid lägerelden eller bara umgås. Allt är helt kravlöst och du väljer själv vilka aktiviteter du vill delta i. Dessa läger anordnas på olika platser i landet och anmälan görs till valfri plats. I vårt län anordnas läger för närvarande i Örnsköldsvikstrakten. Det finns läger för barn mellan 7-17 år och familj , då även den friska föräldern följer med, eller för åldrar mellan 18-30 år.
Du som känner dig orolig över att någon i din närhet missbrukar till exempel alkohol, droger eller spel kan kontakta oss för råd, stöd eller för att påtala din oro.
Mer information: Anhörigstöd beroende och missbruk
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30
Kommentarer