Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Genom att sortera bidrar du till en bättre miljö. I nedanstående sorteringsguide och skiss över sortering finns information om hur du sorterar ditt företags olika sorters avfall.
Sorteringsguide för mindre företag » (pdf, 212 kB)
Skiss över sortering av avfall från mindre företag » (pdf, 67 kB)
Den 1 januari 2022 tar kommunen över ansvaret för insamling av returpapper då nuvarande producentansvarslagstiftning upphör. Med returpapper menas tidningar, tidskrifter, direktreklam, kataloger och liknande produkter som numera räknas som kommunalt avfall. Nedan ser du hur denna förändring påverkar dig och din verksamhet:
Ansök om att bli auktoriserad avfallsentreprenör »
Stena Recycling AB
Mail: timra@stenarecycling.se
Telefon: 010-4456670
Stenarecycling.se
TIRAB, Timrå Renhållnings AB
Mail: kontoret@tirab.se
Telefon: 060-573915
Tirab.se
Ragn-Sells Recycling AB
Telefon: 0771-88 88 88
Ragnsells.se
Timrå kommuns avfallsplan och föreskrifter för avfallshantering gäller för både företag och hushåll i kommunen.
Kommunen ansvarar för hämtning av hushållsavfall (soptunnan) och slam från toaletter med mera från företag.
Hushållsavfallet och slammet hämtas av kommunens entreprenör TIRAB (Timrå renhållnings AB), de ansvarar också för fakturering enligt avfallstaxa fastställd av kommunen.
Med hushållsavfall avses i detta fall den typ av avfall som uppkommer där människor vistas till exempel från personalrum, wc med mera men även avfall från restauranger och catering. Här ingår inte avfall med producentansvar såsom förpackningar och returpapper.
Företag kan välja storlek på kärl och hämtningsintervall efter behov. För mer information kontakta TIRAB:s kundtjänst.
Slambrunnar och tankar med slam från toaletter ska tömmas minst en gång per år och tömning kan ske oftare efter beställning hos TIRAB.
För att anmäla hämtning eller förändra abonnemang kontakta TIRAB:s kundtjänst:
Verksamhetsavfall är avfall som uppkommer i verksamheten i företag, så som industrier, affärer eller tjänsteföretag. Ni ansvar själva för hanteringen av ert verksamhetsavfall. Transportörer och mottagare väljer ni själva men de skall ha tillstånd för transport och mottagande av avfallet.
Genom att sortera ert avfall kan ni minska era kostnader och samtidigt medverkar ni till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.
Prioritera er sortering så här:
Det är viktigt att farligt avfall omhändertas på ett miljöriktigt sätt.
Kontakta en entreprenör som kan den typ av farligt avfall som uppkommer inom ert företag. Entreprenören och mottagaren ska ha tillstånd för att transportera och ta emot det farliga avfallet.
Om ni har frågor angående hantering av ert farliga avfall kontakta gärna miljö- och byggkontoret.
Kom ihåg att du måste ha tillstånd från länsstyrelsen om du transporterar farligt avfall. Ansöknings- och anmälningsblanketter för transport av farligt avfall finns på Länsstyrelsens hemsida
Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan påverka människor och miljön. Från 1 augusti 2020 gäller nya regler om rapportering.
Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall som till exempel elektronik, lysrör och olika kemikalier. En verksamhet kan vara allt från en stor industri till ett företag med få anställda som en frisersalong eller biltvätt. Även verksamheter som skolor eller simhallar omfattas.
En utökad anteckningsskyldighet börjar gälla den 1 augusti 2020 och berör alla yrkesmässiga verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall. Från den 1 november 2020 ska dessa verksamheter börja rapportera in antecknade uppgifter om det farliga avfallet till det nya avfallsregistret hos Naturvårdsverket.
Alla yrkesmässiga verksamheter
Information om hur man rapporterar finns på Naturvårdsverkets webbplats om rapportering
Producentansvar, det vill säga producerande företag, är ansvariga för att deras produkter efter användning omhändertas på ett korrekt sätt.
Förpackningar och returpapper, ansvarar förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) för. Ni kan också kontakta en lokal entreprenör direkt för hämtning.
Elavfall och batterier, ansvarar elkretsen för.
Leverantörer tar i många fall emot uttjänta produkter när de levererar nya.
Däck och bilar, har också producentansvar, ta kontakt med din leverantör eller en bilskrot för mer information.
Timrå Återvinningscentral (Svetsarvägen 9) drivs av TIRAB och där kan företag gratis lämna förpackningar, returpapper, elavfall och batterier med producentansvar. (För övriga typer av avfall betalar företag avgift.) Vid stora mängder kontakta TIRAB för hämtning, då de har begränsad mottagningskapacitet på Återvinningscentralen.
Välj en entreprenör eller mottagningsstation och tänk gärna på att sortera och återanvända och återvinna så stor del av avfallet som möjligt.
Många branscher som till exempel jordbruket har egna insamlingskanaler för branschspecifikt avfall inklusive avfall med producentansvar. Branschorganisationer kan ofta ge bra info om dessa.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30
Kommentarer