Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Mark, vatten, växter och djur skadas vid utsläpp från läckande cisterner. Stålcisterner rostar och plastcisterner kan ta skada av tillsatsämnena i oljan. Eventuella skador kan endast upptäckas vid en kontrollbesiktning av cisternen.
Oljecisterner omges med detaljerade föreskrifter för att skydda miljön. I Naturvårdsverkets föreskrifter om skydd mot mark- och vattenförorening vid lagring av brandfarliga vätskor och spilloljor finns bestämmelser om cisterner och vilka kontroller som ska göras.
Om du ska installera en cistern som berörs av Naturvårdsverkets föreskrifter ska du informera miljö- och byggkontoret om installationen.
Cisterner, och dess sekundära skydd, ska med jämna mellanrum kontrolleras av ett ackrediterat kontrollorgan. Olika kontrollintervaller gäller vilket framgår av Naturvårdsverkets föreskrifter. Vilka som är behöriga och utför kontroller i Timrå kan du läsa om på Swedacs webbplats. Efter besiktningen skriver besiktningsföretaget en kontrollrapport. Kontrollrapporten ska förvaras av dig som använder cisternen och visas upp för miljö- och byggkontoret vid begäran.
Cistern som inte längre ska användas ska tömmas och rengöras. Avfallet som uppkommer vid rengöring och tömning är farligt avfall. I första hand lämnas cisternen för skrotning, i annat fall ska åtgärder vidtas som hindrar att cisternen kan fyllas på nytt. Anmäl att du tar cisterner och rörledningar ur bruk till miljö- och byggkontoret.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer