Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Förbudsområdet gäller all körning i terräng med motordrivna fordon. Förbudet gäller alla årstider oavsett om det är snö- eller isbelagt och innefattar även sjö och vattendrag.
Förbudsområde
Områdets utsträckning omfattar Timrås tättbebyggda områden, Indalsälvens delta samt centrala delen av Mellberg.
Anledningen till förbudsområdet är dels för att inte närboende ska drabbas av mycket buller och andra störningar samt att skydda natur, vatten och grönområden från skador och åverkan.
Var man får köra och med vilka fordon
Inom förbudsområdet får snöskoter endast framföras på godkända skoterleder eller skoterområde. Karta för skoterleder finns på Timrå kommuns hemsida och finns även att köpa i pappersform hos Timrå snöskoterklubb.
Övrig körning i terräng inom förbudsområdet är förbjudet. Detta gäller samtliga motordrivna fordon. Dispens för körning inom förbudsområdet vintertid och på vissa platser kan sökas hos kultur- och teknikförvaltningen
Ansökningar om dispens gäller framförallt isbelagd sjö och vattendrag som till exempel Hamstasjön, Lill-Bandsjön och Lögdösjön där det sedan tidigare förekommit aktiviteter med motordrivna fordon vintertid.
Dispens kan sökas antingen personligt, eller för privat sammankomst. Det är sökanden som är juridiskt ansvarig och att betrakta som verksamhetsutövare enligt miljöbalken.
Exempel på privat sammankomst kan vara några kompisar som vill hitta på något tillsammans på isen med bilar eller en klubb som vill anordna ett internt event med sina medlemmar utan inbjudan till allmänhet, andra klubbar eller andra icke medlemmar.
En offentlig tillställning eller allmän sammankomst ska alltid ansökas om hos polismyndigheten. Dit räknas alla sammankomster som inte är av privat karaktär.
Exempel på allmän sammankomst och offentlig tillställning kan vara en tävling, ett event sammankallat via sociala medier eller marknad. Det är polisens bedömning som gäller.
Körning för jord- eller skogsbruksändamål. Körning för att iordningsställa eller underhålla skidbacke, skidspår, skoterled, skoterområde eller isbana för skridskoåkning om det utförs av en allmännyttig organisation, förening eller liknande. Räddningstjänst, polis och reparation av el- och teleledningar är också undantaget samt statlig och kommunal tjänsteman som kör i tjänsteärende.
Dispens beviljas inte enligt följande:
Dispens bör beviljas enligt följande:
Om en dispensansökan inkommer som inte riktigt passar in enligt regelverk men kanske ändå är befogad, så ska en remiss för yttrande skickas till miljö- och bygg-kontoret. Detta gäller exempelvis ansökningar om dispens där det inte är uppenbart att dispens kan beviljas eller nekas. Beslutet kommer att fattas enligt miljö- och bygg-kontorets yttrande. Dispens att köra i terräng inom förbudsområde på annan plats än isbelagd sjö eller vattendrag medges i regel inte, men om ansökan ändå inkommer skickas den till miljö- och byggkontoret för yttrande innan beslut.
Dispenser om körning i terräng som rör vägarbete, byggnationer och anläggningar samt liknande handläggs inte med denna typ av dispens utan ansöks om via grävtillstånd och trafikanordningsplaner.
Beviljad dispens ska medföras vid färd inom det område eller den plats dispensen blivit beviljad, och kunna uppvisas för polisman. Detta gäller även vid privat sammankomst. Det vill säga att medlemmar i en privat sammankomst inte har dispens att köra inom förbudsområdet på ansökt plats om inte deras sökande är närvarande och kan uppvisa beviljad dispens.
Eget ansvar
Det är alltid den enskildes ansvar och omdöme som gäller. Att t ex se till att is är tillräckligt tjock och håller för att köra på, att fordonet har försäkring och att respektera lagar och omgivning.
Även om dispensen medger körning under en period så åligger det den enskilde sökande att körning sker på ett sätt som inte hindrar eller stör andra aktiviteter eller närboende vid den plats eller område dispensen gäller. Onödigt mycket, långvarigt eller ständigt upprepat buller är inte ok.
Körning på isbelagd sjö är inte samma sak som körning på inhägnat område.
Förarbevis och körkort gäller även i terräng och på is!
Dispens att få köra i terräng inom förbudsområdet är endast ett undantag från förbudet att föra motordrivna fordon. Timrå kommun tar inget ansvar för enskild persons göranden.
Miljöansvar
Området för körning med motordrivet fordon får inte skräpas ned.
Förvaring och hantering av drivmedel eller kemiska produkter (t ex tankning av fordon) ska ske på ett miljömässigt godtagbart sätt. Om spill av drivmedel eller kemikalier (t ex vid en olycka) uppstår ska detta genast saneras och tas omhand som farligt avfall. Detta kan även behöva anmälas till miljö- och byggnadsnämnden, Timrå kommun, beroende på omfattning och risk för människors hälsa och miljön. Akuta utsläpp ska alltid anmälas till räddningstjänsten.
Klagomål om buller eller miljöpåverkan kan anmälas hos Timrå kommun, miljö- och byggkontoret.
Klagomål om brott, olovlig körning eller liknande anmäls till polisen.
Om dispensreglerna inte följs kan dispensen komma att återkallas med omedelbar verkan.
Legitimationskoll för sökande är obligatoriskt innan utlämnande av en dispens, för att förhindra att dispens söks i någon annans namn, men det behövas inte för övriga i en privat sammankomst, så länge den sökande medgivit och förstått sitt ansvar. Tanken är att göra det lätt för privata sammankomster att kunna ha fritidsaktiviteter inom rimliga dygnstider.
Minderåriga med förarbevis eller körkort för fordon? Dispens medges inte till person som ej är 18 år fyllda. Sökande kan dock ha med minderåriga i sin privata sammankomst. Det är alltid den enskildes ansvar att följa regler och förordningar, och Timrå kommun tar inget ansvar för sökande eller medaktörer i den privata sammankomsten.
Målsman för minderåriga fordonsförare kan själva vara sökande, och därmed ansvarig, men ska då också finnas med på plats och kunna uppvisa dispens.
Då förbudsområdet är ämnat att skydda natur och miljö samt närboende från återkommande buller och störningar men samtidigt vara flexibelt för medborgare att kunna fortsätta med motordrivna aktiviteter ämnar kommunen prova en modell av handläggning som innebär att privata sällskap enkelt kan ges dispens med endast en ansvarig sökande. Kommunen är medveten om att denna modell av dispens kan missbrukas och på så vis agera mot den anda av enkelhet som kommunen försöker uppnå.
Du kommer att få svar inom en vecka efter att ansökan inkommit, under förutsättning att din ansökan är korrekt ifylld, och att remiss för yttrande ej behöver skickas till miljö- och byggkontoret. Under semestertid kan längre handläggningstider förekomma.
Snöskoterklubb kan hos kultur- och tekniknämnden ansöka om dispens för ny eller ändrad sträckning av snöskoterled inom förbudsområdet på Timrå kommuns mark. Kostnad för tillståndet, se Taxa för trafik och parkering i Timrå kommun.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30
Kommentarer