Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Färdtjänst och riksfärdtjänst

  På bilden kan man se en bussresenär med rullstol

  Om du på på grund av en funktionsnedsättning inte kan använda allmänna kommunikationer kan du ha rätt till färdtjänst. Funktionsnedsättningen ska inte anses som kortvarigt.

  Färdtjänsthandläggningen byter myndighet

  Från 1 juni 2018 flyttades färdtjänsthandläggning från Timrå kommun till DinTurs kundcenter. Där kommer en av tre handläggare ta hand om din ansökan.

  Du som söker färdtjänst kan antingen ringa på telefonnummer 0690-76 40 53 och be om att få blankett inklusive blankett för läkarutlåtande hemskickad, eller så går det att hämtas på DinTurlänk till annan webbplats´s hemsida.

  Vilka har rätt till färdtjänst och riksfärdtjänst?

  Om du på på grund av en funktionsnedsättning inte kan använda allmänna kommunikationer kan du ha rätt till färdtjänst. Funktionsnedsättningen ska inte anses som kortvarigt.

  Individuell prövning sker och läkarintyg kan begäras. Om du inte kan åka vanlig taxibil så beviljas du specialfordon. Ledsagare beviljas enbart om extra hjälp behövs under själva resans gång (inte för att få hjälp med att handla, bära kassar med mera). Normal service ges av chauffören, såsom hjälp mellan entréer i markplan. Chauffören skall även hjälpa till med kassar/väskor mellan bilen och entréer i markplan.

  Färdtjänstresor gäller till resmål inom en radie av 50 kilometer från din bostad. Du har rätt till 150 enkelresor per år, om inte någon annan begränsning införs. Kostnad för varje enkel resa är 1,5 gånger busspriset. 

  Behöver du anlita färdtjänst för arbetsresor eller vuxenstudier, har du rätt till det alla arbets- eller studiedagar. Resekostnaden debiteras då i efterskott, och du betalar länstrafikens busstaxa.

  Telefonnummer till alla beställningar av färdtjänst, arbetsresor och sjukresor är 060-439 00

  Medresenär

  Med medresenär avses vanligen någon som den färdtjänstberättigade behöver för hjälp under resan. Det kan vara anhörig, bekant eller personal i hemtjänsten. Två medresenärer kan medfölja. De betalar då samma avgift som den färdtjänstberättigade.

  Du som är beviljad färdtjänst, men kan klara av att åka buss med hjälp av följeslagare, får utan kostnad ta med en medresenär på bussen. Du måste då visa upp ett giltigt färdtjänstkort för busschauffören. Kostnaden blir bussbiljett för en person.

  Barn

  Om sökanden är under 18 år ska prövningen göras i förhållande till barn i motsvarande ålder utan funktionsnedsättning.

  Tillståndet omfattar inte transporter som av någon annan anledning bekostas av det allmänna. Lag (SFS 2006:1114).

  Riksfärdtjänst

  Riksfärdtjänst är till för dig med en stor och varaktig funktionsnedsättning, som innebär att du måste göra en resa på ett särskilt kostsamt sätt inom Sverige.

  Resan kan vid långa avstånd göras med tåg eller flyg. I speciella fall kan också annat färdmedel behövas. Resans ändamål kan vara rekreation, fritidsverksamhet eller annan enskild angelägenhet. Egenavgiften för riksfärdtjänst är bestämd av Regeringen. Avgiften motsvarar en andraklassbiljett med tåg.  Du ansöker hos handläggare för färdtjänst på telefonnummer 0690-764053.

  Kommunens ansvar och skyldigheter för färdtjänst regleras genom lagelänk till annan webbplatsnlänk till annan webbplats om färdtjänst SFS 1997:736.länk till annan webbplats

  Anpassningar av bussar i den allmänna kollektivtrafiken.

  Den lilla bussen, Pluslinjen 630 som går runt  i Timrå är anpassad så det går bra att komma in med rullstol/rullator. Även bussarna på linje 609 och 611 ska vara bra anpassade för detta ändamål.  Flertalet busshållplatser på kommunens vägar är också anpassade så att nivåskillnaden mellan markplan och bussinsteg är liten.

  Kontakt

  Länkar

  Lägg till relevanta länkar här

  Sidan uppdaterad

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies