Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Strandskyddet gäller vid havet, insjöar och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor på land och vatten för djur- och växtlivet.
De skyddade områdena sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Inom Timrå kommun är strandskyddet utvidgat till 200 m på öarna i Indalsälvens mynning från och med "Deltat" och ut mot Bottenhavet.
Inom strandskyddsområden får inga nya byggnader och anläggningar uppföras eller ändras så att de begränsar allmänhetens möjligheter att röra sig fritt i området eller påverkar livsvillkoren för växt och djurliv. Detsamma gäller för markarbeten och liknande. Förbudet gäller ej åtgärder som är motiverade av de areella näringarnas behov. Inom områden som omfattas av detaljplan kan strandskyddet ibland vara upphävt.
Den som olika skäl ändå vill utföra någon av de förbjudna åtgärderna måste ansöka om dispens från strandbestämmelserna hos miljö- och byggnadsnämnden. För att få dispens krävs särskilda skäl.
De särskilda skälen som kommunen kan pröva är följande.
I en översiktsplanen kan kommunen peka ut särskilda områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallande LIS-områden. Det innebär att det finns ytterligare ett särskilt skäl som kan motivera en strandskyddsdispens. Inom ett LIS-område kan dispens ges för en byggnad, verksamhet, anläggning eller annan åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om det avser en ny bostadsbyggnad förutsätts att den uppförs i anslutning till befintlig bostadshus.
För mer information vilka områden som pekats ut som LIS- områden i den nya översiktsplanen. (pdf, 2 MB)För mer information vilka områden som pekats ut som LIS- områden i den nya översiktsplanen.
Om inga av dessa skäl är tillämpbara vid prövningen kan inte dispens meddelas. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats om strandskydd och de särskilda skäl som finns för att få dispens enligt 7 kapitlet 18 § c-d i miljöbalken.
Timrå kommun utövar genom miljö- och byggkontoret tillsyn över de strandskyddade områdena. Inom vissa naturreservat och vattenskyddsområden är det länsstyrelsen som utövar tillsyn. Otillåtna åtgärder inom strandskyddsområdena överlämnas till polismyndigheten för åtgärd.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer