Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Strandskyddet gäller vid havet, insjöar och vattendrag. Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor på land och vatten för djur- och växtlivet.
De skyddade områdena sträcker sig vanligtvis 100 meter upp på land och 100 meter ut i vattnet. Inom Timrå kommun är strandskyddet utvidgat till 200 m vid Ärtåkersberget, Storsand-Sågsand, Ljusstuguviken-Unnviken, Östra Åstön samt öarna Oxviksskären, Flatskäret, Leskäret och Granön.
Länsstyrelsen Västernorrlands beslut med kartbilagor för utökade områden kan du se här, länk till Länsstyrelsen Västernorrlands beslut med kartbilagor. Pdf, 7 MB.
Inom strandskyddsområden får inga nya byggnader och anläggningar uppföras eller ändras så att de begränsar allmänhetens möjligheter att röra sig fritt i området eller påverkar livsvillkoren för växt och djurliv. Detsamma gäller för markarbeten och förberedelsearbeten för byggnader samt för åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- och växtliv.
Den som olika skäl ändå vill utföra någon av de förbjudna åtgärderna måste ansöka om dispens från strandbestämmelserna hos miljö- och byggnadsnämnden. För att få dispens krävs särskilda skäl.
De särskilda skälen som kommunen kan pröva är följande.
I en översiktsplanen kan kommunen peka ut särskilda områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallande LIS-områden. Det innebär att det finns ytterligare ett särskilt skäl som kan motivera en strandskyddsdispens. Inom ett LIS-område kan dispens ges för en byggnad, verksamhet, anläggning eller annan åtgärd bidrar till utvecklingen av landsbygden. Om det avser en ny bostadsbyggnad förutsätts att den uppförs i anslutning till befintlig bostadshus.
I översiktsplanen redovisas vilka områden som har pekats ut som LIS-områden. Du kan se beröra områden i den digitala översiksplanen här, länk till digitala översiktsplanen Länk till annan webbplats..
För att göra vissa kompletterande åtgärder till en huvudbyggnad behöver du inte dispens från strandskyddet.
Länsstyrelsen Västernorrland förordnade 2009 om ett undantag från strandskyddsbestämmelserna. Det innebär att förbuden i 7 kap 15 § miljöbalken inte omfattar kompletteringsåtgärder till en huvudbyggnad som utförs inom 15 meter från huvudbyggnad men inte närmre strandlinjen än 25 meter från vattnet och åtgärden görs inom en beslutad tomtplats. Länsstyrelsen Västernorrlands beslut om undantag från strandskyddsbestämmelserna finns här, länk till Länsstyrelsen Västernorrlands beslut om undantag från strandskyddsbestämmelserna Pdf, 41 kB. .
Förbudet gäller ej åtgärder som är motiverade av de areella näringarnas behov som inte kan utföras utanför strandskyddat område. Inom områden som omfattas av detaljplan kan strandskyddet ibland vara upphävt.
Om inga av de särskilda skäl som beskrivs ovan är tillämpbara vid prövningen kan inte dispens meddelas. Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.om strandskydd och de särskilda skäl som finns för att få dispens enligt 7 kapitlet 18 § c-d i miljöbalken.
När kommunen har beslutat att ge dig dispens från strandskydd skickar de beslutet till både dig och till Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska granska alla strandskyddsdispenser för att kontrollera att kommunen har gjort rätt. Granskningen får maximalt ta tre veckor från att beslutet kom in till Länsstyrelsen.
Om Länsstyrelsen beslutar att överpröva, gäller inte kommunens beslut. Du har själv ansvar för att kontrollera om beslutet är överprövat av Länsstyrelsen eller överklagat av någon annan. Du ska inte påbörja några åtgärder förrän du har försäkrat dig om att kommunens beslut har vunnit laga kraft.
Timrå kommun utövar genom miljö- och byggkontoret tillsyn över de strandskyddade områdena. Inom vissa naturreservat och vattenskyddsområden är det länsstyrelsen som utövar tillsyn. Otillåtna åtgärder inom strandskyddsområdena överlämnas till polismyndigheten för åtgärd.
Kontakt
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer