Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Ett förhandsbesked innebär att kommunen svarar på om det du tänker göra är möjligt på just den plats som du tänkt dig. Det kan exempelvis vara att bygga ett enbostadshus. Nästa steg är bygglovet som handlar om utformning och utförande av det du vill bygga.
I de här fallen är det vanligt att söka förhandsbesked:
Inom områden som är planlagda med byggnadsplan, stadsplan och detaljplan finns bestämmelser för hur marken får användas för bebyggelse. Utanför dessa områden, till exempel på landsbygden, måste möjligheterna att bygga prövas mot de olika förutsättningar som finns på platsen och närområdet. Det kan då ske i ett förhandsbesked.
Ett positivt förhandsbesked är giltigt och bindande i två år efter att beslutet vunnit laga kraft. Det betyder att du måste söka bygglov inom den tiden om du vill använda förhandsbeskedet. Efter två år så går det fortfarande att söka bygglov direkt men förhandsbeskedet är då inte längre bindande. Det går inte att förlänga ett förhandsbesked. Om giltighetstiden går ut så måste du lämna in en ny ansökan.
Tänk på att förhandsbesked inte kan ges på telefon eftersom det är en omfattande prövning. Beslut skickas på e-post eller brev till dig som har sökt.
För att handläggningen av ditt ärende ska gå så snabbt och smidigt som möjligt är det viktigt att du skickar in rätt handlingar tillsammans med din ansökan. Utöver en fullständigt ifylld ansökan behöver du skicka in en situationsplan.
Beroende på vad du vill bygga och vart kan du behöva komplettera med fler handlingar. Det kan vara tillexempel:
Du kommer att få information från miljö- och byggkontoret när din ansökan är granskad om du behöver komplettera med fler handlingar.
Ansökan prövas mot de allmänna intressen och riktlinjer som anges i kommunens översiktsplaner och andra styrande planeringsdokument. Hänsyn tas även till närboendes intressen, boendes hälsa, mark- och vattenförhållanden, omgivningspåverkan, möjligheterna att ordna väg, vatten, avlopp och annan samhällsservice.
Vid ansökan om förhandsbesked skickas en remiss, en fråga till närboende och andra berörda som tillexempel ledningsägare och myndigheter, om de har några synpunkter på ansökan.
När du vill bygga i ett område som saknar kommunal vatten- och avloppslösning måste du redovisa en egen lösning på vatten- och avloppsfrågan. Bifoga redovisningen och en karta som visar den i din ansökan om förhandsbesked.
Om du inte kan bedöma själv behöver du kontakta en konsult som är sakkunnig inom vatten, avlopp och geologi. Vatten- och avloppsutredningen ska baseras på en markundersökning.
Positivt förhandsbesked
Du får ett positivt förhandsbesked om platsen är lämplig att bygga på. Ett positivt förhandsbesked innebär att du kan vara säker på att få bygglov med förutsättningen att ansökan överensstämmer med ditt förhandsbesked samt uppfyller övriga krav för bygglov.
Negativt förhandsbesked
Du får ett negativt förhandsbesked om platsen är olämplig att bygga på. Platser som kan anses som olämpliga att bygga på kan till exempel vara brukningsvärd jordbruksmark, områden inom strandskydd eller bullerutsatta områden. Ett negativt förhandsbesked kan även bero på bebyggelsetryck eller bristande vatten- och avloppslösningar.
Alla prövningar debiteras, oavsett om det resulterar i ett positivt eller negativt besked. Kostnaden för beslutet beror på hur omfattande prövningen blir.
Taxan för förhandsbesked kan du se tillsammans med taxan för bygglov här: Länk till taxa för plan- och byggärenden.
Kontakt
Länkar
Lägg till relevanta länkar här
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer