Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Krisberedskapsveckan är en årlig nationell informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober. Årets tema är mat.
– Vi vill ha en ökad förmåga i samhället och alla individer kan vara en del av den ökade förmågan. Enkelt sagt behöver den höjas genom att öka kunskap om säkerhetsrisker, ökad hemberedskap och uthållighet. Det är egentligen allt det som påverkar samhället i vardagen och det är det som vi behöver höja förmågan för, säger Krister Öst, enhetschef på Medelpads Räddningstjänstförbund.
Det är viktigt att ha förberett sig så att man har beredskap hemma för minst en vecka, och om möjligt längre tid än så.
– Planera gärna så att du har beredskap för att klara av två veckor. För att klara sig i två veckor med grundläggande basbehov behövs vatten, mat på konserver, alternativa värmekällor och varma kläder. Tänk dig att det kanske är 8 grader inomhus då behöver du kunna klä dig för det. Men här uppe i norr brukar det inte vara några problem, menar Krister.
Till exempel medför ett längre elavbrott stora problem.
– När elen försvinner en längre tid slutar vattenpumparna att fungera. Då måste vi ha vatten i hinkar. Det blir svårt att använda bensinmackar som drivs av el och bränsle kan inte pumpas upp. Du behöver information om läget genom någon form av medhörning på radio. Det kan vara bra att investera i en vevradio men oftast har du en radio i bilen du kan lyssna på, fortsätter Krister.
En annan aspekt av betydelse är att bygga nätverk bland grannar så att man kan hjälpas åt vid en kris. Då handlar det om att ge och ta. För de som behöver medicin kan det vara bra att ha ett lager hemma om det skulle bli något produktionsbortfall eller handelshinder.
– Ett tips är att köpa lite mer varje gång du är och handlar. Lägg undan och börja bygga upp ett förråd. Det kan vara klokt att en gång i månaden titta över utgångsdatum och uppdatera medicinskåpet. Kontanter i små valörer är också viktigt att ha, ifall du inte kan få växel tillbaks.
Lägg också telefonnumret 113 13 på minnet, ett nationellt krisberedskapsnummer där olyckor tillkännages. Dit kan du ringa och få mer information vid allvarliga olyckor och kriser.
Vi frågade Mattias Bouvin som arbetar som säkerhetschef på Timrå kommun om hur förberedelserna har sett ut inför veckan.
– Planen är att informera om vad man ska tänka på vid en kris och att vi tar hjälp av handlarna i Timrå för att göra det. Frivilla Resursgruppen är med och vi har frågat matvaruaffärerna i Timrå. Vi har haft informationsträffar i pensionärsföreningar, de har visat intresse och vill veta mer. Under krisberedskapsveckan kommer också föreläsningar om ämnet att hållas i kommunhuset.
Förbered dig för kris (msb.se)
Detta kan hända, så kan du förbereda dig (krisinformation.se)
Kris och samhällsstörning (timra.se)
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer