Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
Från den 7 juni till mitten av augusti fick studenterna Vera Wallin och Martin Bergman genomföra Mittuniversitetets Internship 2022, och i samband med detta göra ett arbete i projekt Solhöjden. Målet var att skapa en strategi för innovativa boendemiljöer och hållbart samhällsbyggande med småhus i fokus.
Vi i Sverige lever idag som om det fanns 4,2 jordklot. Med sänkta grundvattennivåer, ökade drivmedels- och energikostnader samt ökad befolkning behöver samhället tänka om och förbereda sig för framtiden. Det var där frågeställningen dök upp i projekt Solhöjden: Hur kan ett antal småhustomter exploateras på ett modernt, hållbart och innovativt sätt, både avseende produktion och boende?
Studenterna Vera Wallin och Martin Bergman tog sig an uppdraget och har under sommaren skapat ett koncept för de som väljer att bygga hållbart i Solhöjden.
– Den största lärdomen i arbete var hur ett projekt egentligen går till, från att man börjar planera tills att man är i mål. Den resan var större än vad jag hade räknat med när man ska ta med vatten, el, avlopp och vägar i beräkningen, säger Vera Wallin, civilingenjörsstudent inom samhällsbyggnadsteknik vid Chalmers tekniska högskola.
Arbetet mynnade ut i ett koncept som har tryckts upp som broschyr, och som kommer finnas tillgängligt för de som väljer att bygga hus i Solhöjden. Byggnationen av småhus är inte aktuell förrän inom ett par år, något som studenterna har tagit i beaktning.
– Eftersom det ligger så långt fram i tiden kan det komma att bli justeringar beroende på hur utvecklingen går framåt gällande material och teknik. Vi är öppna för att jobba vidare med detta projekt, eller låta någon annan ta över stafettpinnen, säger Martin Bergman, student vid samhällsbyggnadsprogrammet med inriktning mot hus- och anläggningsteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan.
När vi ställer frågan om vilka lösningar de själva är mest nöjda över svarar Vera:
– Att Tunadals sågverk har fått i uppdrag att såga och ta tillvara på träden som stod på Solhöjden. Det innebär att granen som stod på din tomt sågas med samma såg som ditt virke baseras på. Tunadals sågverk är den mest lokala sågen vi har haft kontakt med och därmed kan vi garantera de lägsta möjliga klimatavtrycken i produktionen av material.
Martin fortsätter:
– Och lösningen med regnvattnet, att vi har hittat teknik som möjliggör att man kan spola toaletten med regnvatten istället för dricksvatten. På fyra personer sparar man i snitt 45 liter/person och dygn genom den lösningen. Plus att det även går att vattna rabatten och gräsmattan med det uppsamlade vattnet.
Efter avslutat projekt väntar en intensiv höst för dem båda. Att de båda vill hitta jobb med hållbarhet i fokus råder det ingen tvekan om. Vera börjar det fjärde året på sin masterutbildning där hon har två års studier kvar. Efter det drömmer hon om att jobba inom miljö och vatten.
– Likt Läkare Utan Gränser finns det även Ingenjörer Utan Gränser där man volontärarbetar med att till exempel bygga upp vattenpumpar i U-länder, det vore fint att kunna få vara med om något sådant, säger Vera.
Martin har ett år kvar på sin masterutbildning och efter det finns drömmar om att antingen bygga broar, eller hitta miljövänliga sätt att kunna återvinna betong.
– Vi är bra på att skapa, men dåliga på att ta hand om det vi har. Att kunna hitta sätt att omarbeta gammal betong så det får nytt liv och kan användas på nytt istället för att det bara blir fyllnadsmassor vore häftigt, säger Martin.
Vi tackar för ett fantastiskt bra arbete, önskar dem båda lycka till i framtiden och ser fram emot småhus i Solhöjden där miljön och framtiden står i fokus.
Broschyren Solhöjden, bygg nytt - bygg rätt (PDF) » (pdf, 6 MB)
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer