Du måste vara inloggad för att få kommentera
Stängd för fler kommentarer
När skoldagen börjar ska hårt språkbruk, knuffar och maktlekar lämnas utanför. På Fagerviks skola hoppas man att ett gemensamt arbete mot skojbråk ska bidra till en trygg skolmiljö.
Vid höstterminens start arbetade all personal på Fagerviks skola – från förskoleklass till årskurs 6 – gemensamt kring värdegrund och normer. Arbetet med värdegrunden var en del av skolans plan mot kränkande behandling och diskriminering, som årligen utvärderas med bland annat en trygghetsenkät för skolans alla elever.
– I utvärderingen såg vi att vi behövde en samsyn kring vilka normer och värden som gäller på skolan och ha ett likvärdigt förhållningssätt, säger Andreas Hammarström, rektor på Fagerviks skola.
Diskussionerna resulterade bland annat i en tydlig gränsdragning mot skojbråk i skolans trivsel- och ordningsregler.
– Oavsett vilken vuxen som är närvarande ska vi agera likadant, till exempel att direkt avbryta situationer som vissa elever säger är ”skojbråk”. Det kan vara knuffar, att mula en kompis med snö eller olika typer av maktlekar, fortsätter Andreas.
Eleverna har varit delaktiga i skolans nya trivsel- och ordningsregler genom elevråd, där två representanter från varje klass ingår. I nästa steg har lärarna lyft reglerna i varje klass.
– Det är viktigt att eleverna får vara delaktiga och utöva elevinflytande. Elevrådsrepresentanterna har dessutom ett extra ansvar att påminna klasskompisarna om dem, säger Andreas.
För att skapa en trygg rastmiljö har skolan rastvärdar, där all personal turas om enligt ett rastvärdsschema. Under läsåret har de även ordnat vuxenledda rastaktiviteter för att ge eleverna alternativ på rasterna.
– Det är ett sätt att skapa samhörighet och att ge eleverna ett sätt att få utlopp för energi, säger Andreas.
Genom att involvera all personal och elever, prata om värden och normer, och agera redan på mindre saker – som skojbråk – kan skolan skapa ett tryggare klimat och en kultur där det inte är okej med våld.
– Vi arbetar inte med en specifik våldsförebyggande metod, men vi arbetar systematiskt med att förebygga kränkande behandling och diskriminering. Vi hoppas och tror att hur vi agerar och vilka förväntningar vi har på eleverna har betydelse för vilka värderingar de bär med sig, avslutar Andreas.
Kontakt
Länkar
Sidan uppdaterad
Kontakta oss
Telefon: 060-16 31 00 (växel)
E-post: timra.kommun@timra.se
Timrå kommun
Köpmangatan 14
861 82 Timrå
Organisationsnummer: 212000-2395
Kommunhusets öppettider: 08.00-16.30 (lunchstängt 12.00-12.45)
Kommentarer