Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  300

  Frågor och svar

  Här har vi samlat vanliga frågor och svar som rör utbildning och förskola med anledning av coronaviruset. Var uppmärksam på att svaren kan ändras utifrån att läget förändras. Sidan uppdateras regelbundet.

  Jag vill att mitt barn ska vara hemma från skolan. Får hen vara det?

  Svar: Ur ett smittskyddsperspektiv finns det enligt Folkhälsomyndigheten ingen anledning att hålla friska barn och elever hemma från förskola och grundskola.

  Elever som går i förskoleklass, grundskola och grundsärskola har skolplikt och ska därför vara i skolan, om de inte har ett giltigt skäl till frånvaro.

  Från och med 1 december rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även symptomfria barn i förskola och grundskola stannar hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

  Läs mer om de nya rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats: Symptomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19 — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se). länk till annan webbplats

  Mitt barn är infektionskänsligt och/eller tillhör en riskgrupp. Kan hen gå till skolan?

  Svar: Om ditt barn tillhör en riskgrupp och du känner en oro kring om barnet kan vistas i skolan, kontakta barnets behandlande läkare eller vårdinstans för rådgivning och medicinsk bedömning. 

  Mitt barn har varit sjuk med förkylningssymptom, när kan hen gå till skolan igen?

  Svar: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som säger att barn och elever ska stanna hemma så länge de är sjuka och att de ska vara symptomfria i två dagar (48 timmar) innan de går tillbaka till skolan. Det sista med hänsyn till personer som tillhör riskgrupper och för att minimera smittspridningen. 

  Barn och elever med kvarvarande torrhosta kan komma tillbaka till skolan om det gått 7 dagar sedan barnet blev sjukt och hen varit symptomfri i övrigt i minst två dygn.

  Jag är sjuk och tror att jag har Covid-19. Mitt barn är friskt, bör jag hålla hen hemma från förskolan/skolan ändå?

  Svar: Förskolan är en frivillig skolform, där bestämmer du som vårdnadshavare om barnet ska delta. Förskoleklass, grundskola och grundsärskola omfattas av skolplikt, det betyder att barnet ska närvara om hen är frisk.

  Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Så länge syskon eller andra familjemedlemmar inte har några symptom kan de göra som vanligt och gå till skolan, förskolan eller jobbet. I familjer eller hushåll där någon är sjuk är det viktigt att vara uppmärksam på symptom.

  Vad gäller för vård av barn (vab) vid misstanke om smitta?

  Svar: Regler kring vård av barn (vab) med anledning av coronaviruset finns på Försäkringskassans webbplatslänk till annan webbplats

  Mitt barn har pollenallergi. Kan hen komma till skolan när hen är snuvig?

  Svar: Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i den frågan. Enligt Folkhälsomyndigheten ska personer som får symptom initialt stanna hemma. Medicinera ditt barn som vanligt för allergin. Om medicineringen hjälper och du bedömer att ditt barns symptom sannolikt beror på allergi behöver hen inte vara hemma.

  Om symptomen förvärras eller om det tillkommer nya symptom som du inte kopplar till ditt barns allergi så ska barnet vara hemma tills dessa symptom försvinner samt ytterligare två dagar.

  Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationer.länk till annan webbplats

  Kommer ni att stänga förskolor och skolor?

  Svar: Vi fortsätter hålla våra förskolor och grundskolor öppna som vanligt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi följer dagligen händelseutvecklingen avseende covid‑19 och har beredskap för ett förändrat läge. Förvaltningsledningen, förskolorna och skolorna planerar tillsammans så att vi är förberedda på olika situationer som kan uppstå.

  Om inget annat meddelas fortsätter alltså verksamheten som vanligt, skolplikten gäller och alla friska barn och elever är välkomna. Om vi får nya rekommendationer eller om nationella beslut tas som påverkar våra verksamheter kommer vi och våra rektorer så snart som möjligt informera vårdnadshavare och elever om det.


  Kontakt

  Länkar

  Sidan uppdaterad 2020-12-02

   

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14,
  861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer:
  212000-2395

  Kommunhuset är öppet
  klockan 08.00-16.30

  Kontakta oss

  Timrå kommun

  Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

  Växel: 060-16 31 00

  E-post: timra.kommun@timra.se

  Organisationsnummer: 212000-2395

  Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

  Om webbplatsen

  www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

  Navigera på webbplatsen

  GDPR

  Tillgänglighetsredogörelse

  Om cookies

  Tyck till om webbplatsen

  Följ oss

  Facebooklänk till annan webbplats

  Twitterlänk till annan webbplats

  Instagramlänk till annan webbplats

  RSS

  E-postutskick