Personligt Ombud firade 15 år!

Publicerad den 10 oktober 2017 Leif Sundell, Anne-Louise Bäckström, Per-Arne Frisk
Personligt Ombud Leif Sundell och Ann-Louise Bäckström med Timrå socialnämnds ordförande Per-Arne Frisk
Fotograf: C Hjalte

Vid Anhörigcenter i Timrå firades fredag den 6 oktober 15-årsjubileum för verksamheten Personligt Ombud. Timrås egna ombud Anne-Louise Bäckström och Leif Sundell bjöd tillsammans med Inga-Lill Nilsson in till Öppet hus i lokalen i centrala Timrå.

Evenemanget blev lyckat med besökare från vår egen kommun och grannkommunen, allt ifrån uppvaktande politiker till klienter och anhöriga. Alla bjöds på dryck med tilltugg, lotter med fina vinster samt varje timme en liten presentation från ombuden.

Personligt Ombud startade år 2002 och är en verksamhet, som finns i många kommuner. Anne-Louise, som varit med från start, och Leif, som kom några år senare, trivs med de människor och uppgifter som finns i jobbet. Många ombud har varit med sedan verksamheten startade på försök 1995 och nu börjar det bli pensionsavgångar i skaran.

Fri verksamhet för den som behöver extra stöd

Verksamheten riktar sig till personer med psykisk ohälsa mellan 18-65 år. Det är en frivillig och kostnadsfri verksamhet där ombudet tillsammans med individen funderar över vilka behov som finns, sätter upp mål och gör en arbetsplan. Ombudet stöttar vid olika kontakter med myndigheter eller andra och jobbar långsiktigt för att personen ska kunna leva ett självständigt liv och fungera i samhället.

Timrå har två ombud som delas med Härnösand genom ett samverkansavtal. Det finns också ett samarbete med Sundsvalls tre personliga ombud. Verksamheten finansieras med statsbidrag från Socialstyrelsen samt ett tillskott från kommunerna. I hela Sverige finns ca 300 ombud, de flesta med anställning via kommun.

Hjälp för många i det tysta

Våra ombud har ca 10-15 uppdrag var, varje uppdrag kan vara från 1-2 år eller under flera år. Från början gällde uppdragen att hjälpa personer som kom från någon institution att klara omställningen att bo och klara sig själva så mycket som möjligt. Numera är det mycket stöttning av personer som i sitt psykiska mående kan ha svårt att klara av alla val och krav i samhället. Det har kommit till flera yngre personer på senare tid.

Ibland är det anhöriga som ber om hjälp för personer, ibland kommer kontakten via vården eller annat, men det viktiga är att personen själv vill ha hjälp och kontakt. Ofta träffas man hemma hos personen, eller så följer ombuden med vid bokade tider hos vårdcentral, arbetsförmedling eller vad det kan vara. Antalet träffar kan variera över tid, ibland 1-2 gånger i veckan, ibland glesare.

Anne-Louise menar att det är ett jobb man gärna stannar på, med nya utmaningar, många fina människor och härliga relationer. Chef samt Anhörigkonsulent Inga-Lill Nilsson tycker att det är en mycket bra verksamhet, som hjälper många men som kanske inte så många känner till. Det är också bra att verksamheten huserar i anhörigcenters lokaler där många andra kontakter också kan knytas.

Sidan uppdaterad den 17 oktober 2017