Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)
Länk till webbplatsens startsida (www.timra.se)

Meny

Kommentera sidan

Tipsa och dela

Lyssna på sidan Lyssna
Dela sidan på facebook

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    300

    Dricksvatten

    Dricksvatten är ett av våra viktigaste livsmedel och även en förutsättning för mycket av den övriga livsmedelsproduktionen.

    Vissa brunnar omfattas av dricksvattenföreskrifterna och behöver i så fall registreras som dricksvattenanläggning. Det gäller till exempel om vattnet:

    • används i matlagning eller serveras på restauranger eller café
    • finns att dricka i vandrarhem, på campingar, förskola eller samlingslokal som används ofta
    • levereras till mer än 50 personer eller vattenförbrukningen är större än 10 m³ vatten/dygn

    Mer information om vilka som omfattas hittar du hos Livsmedelsverket, se länk i länksamling.

    Vem som är ansvarig för vattnet och behöver göra registreringen kan variera. Det kan vara kommunen, ett företag, styrelsen i en vattenförening eller en privatperson. Den ansvarige ska kunna utföra åtgärder om det behövs för att vattenkvalitén ska vara bra för de som använder/dricker av vattnet.

    Rutiner för säkert vatten

    Omfattas dricksvattenanläggningen av dessa föreskrifter behövs rutiner för att visa att vattnet håller en hög kvalitet.

    Vissa av rutinerna ska bedömas (fastställas) av miljö- och byggnadsnämnden. Det gäller hur du som ansvarig:

    • bedömer vilka risker som finns som skulle kunna påverka vattenkvalitén
    • tänker ta olika typer av vattenprov, var de kommer att tas och hur ofta det kommer att ske (undersökningsprogram)

    Det är den som är ansvarig för vattnet som ska ta proverna och bekosta analyserna.

    Mer information om provtagning hittar du hos Livsmedelsverket, se länk i länksamling.

    Mindre verksamheter och vatten

    Det kan vara svårt för mindre livsmedelsföretag att leva upp till kraven. Kvalitén kan vara svår att uppnå, speciellt om brunnen är av enklare konstruktion. Det är dessutom kostsamt att genomföra de undersökningar som behövs. Exempel på ett sådant företag är ett café med säsongsverksamhet med begränsad användning av dricksvatten.

    Om livsmedelsföretaget i stället hämtar kommunalt vatten i tank, dunk eller behållare, behöver livsmedelsföretagaren själv inte uppfylla dessa krav.

    Det är fortfarande viktigt att vattnet är bra när kunder dricker av det. Det behövs därför rutiner för till exempel förvaring av dricksvattnet och rengöring av behållare. Livsmedelsverket har mer inormation om detta, se länk i länksamling.

    Vattnet från den egna brunnen kan eventuellt användas till andra ändamål än som dricksvatten, exempelvis städning, vilket minskar behovet av att hämta stora mängder dricksvatten.

    Kontroll av dricksvattenanläggningar

    Miljö- och byggkontoret kontrollerar dricksvattenanläggningar. För kontrollen betalar den som är ansvarig för dricksvattnet en årlig avgift.

    Kontrollen kan till exempel innehålla bedömning av resultat från provtagningar, kontroll av brunnens konstruktion eller av eventuella risker i omgivningen.

    Kontakt

    Sidan uppdaterad 2019-12-17

     

    Kontakta oss

    Timrå kommun

    Köpmangatan 14,
    861 82 Timrå

    Växel: 060-16 31 00

    E-post: timra.kommun@timra.se

    Organisationsnummer:
    212000-2395

    Kommunhuset är öppet
    klockan 08.00-16.30

    Kontakta oss

    Timrå kommun

    Köpmangatan 14, 861 82 Timrå

    Växel: 060-16 31 00

    E-post: timra.kommun@timra.se

    Organisationsnummer: 212000-2395

    Kommunhuset är öppet 08.00-16.30

    Om webbplatsen

    www.timra.se är Timrå kommuns offentliga webbplats

    Navigera på webbplatsen

    GDPR

    Tillgänglighetsredogörelse

    Om cookies

    Tyck till om webbplatsen

    Följ oss

    Facebooklänk till annan webbplats

    Twitterlänk till annan webbplats

    Instagramlänk till annan webbplats

    RSS

    E-postutskick